Cudze chwalicie, swojego nie znacie…
Jak wskazują badania, popularność produktów ekologicznych wśród konsumentów z roku na rok rośnie. Coraz częściej sięgamy do oferty lokalnych producentów. Wolimy zjeść coś rzadziej, ale postawić na produkt lepszej jakości – jest to świetny sposób na zachowanie zdrowia i wsparcie lokalnych przedsiębiorców.
XXI wiek, to mnóstwo nowych możliwości, ale też zagrożeń. Jednym z nich jest zalewająca nas z każdej strony przetworzona żywność, której nadmierne spożycie wpływa znacząco na zdrowie i komfort naszego życia. Wielu ludzi w poszukiwaniu drogi do zdrowia odnajduje producentów lokalnej żywności, nierzadko z certyfikatami potwierdzającymi ich wysoką jakość i dbałość o szczegóły na każdym etapie produkcji. My – mieszkańcy powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego, mamy w czym wybierać! Na naszym terenie możemy znaleźć wielu ludzi z pasją, którzy swoje biznesy prowadzą w zgodzie z naturą i szacunkiem do zdrowia swoich klientów. Dzięki nim na nasze stoły mogą trafić produkty zdrowe i sezonowe. A czym właściwie wyróżnia się żywność ekologiczna? Przede wszystkim jest pozbawiona sztucznych barwników, konserwantów oraz substancji zapachowych. Ponadto w jej produkcji nie są używane nawozy sztuczne oraz chemiczne środki ochrony roślin. Jeśli dodamy do tego etyczne traktowanie zwierząt w przypadku produkcji wędlin czy serów – mamy cały zestaw zalet przemawiających za tym, aby na lokalnym rynku odnaleźć swoje ulubione produkty! Korzyści jest znacznie więcej: wsparcie lokalnego rolnictwa, a jednocześnie lokalnego rynku pracy, skrócenie łańcucha dostaw jedzenia - rolnik zarobi więcej i będzie mógł inwestować w przetrwanie i rozwój, dostarczenie organizmowi produktów o największej wartość i gęstości odżywczej, bo właśnie taką mają produkty naturalnie występujące w naszym klimacie w danej porze roku.
Coraz większa świadomość konsumentów sprawia, że wybierają oni prawdziwe produkty od rzetelnych producentów. To dlatego wracamy do prostych smaków – często smaków naszego dzieciństwa i potraw przygotowywanych przez najbliższe nam osoby. Kto z Was pamięta smak prawdziwego masła czy twarogu? A może jesteście fanami wyrobów z mleka koziego? Amatorzy prostych połączeń smakowych na pewno docenią naturalne pieczywo polane dobrej jakości olejem rydzowym czy porowym… Wszystkie wymienione smaki odnajdziecie u producentów z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Ale żywność, to nie wszystko. Znajdziemy tu także naturalne kosmetyki, tak żeby na nasze zdrowie wpływać kompleksowo. Skóra jest największym organem naszego ciała, który przekazuje najważniejsze substancje do odpowiednich komórek – warto, aby były to substancje naturalne, które nie zaszkodzą zdrowiu i przy okazji rozpieszczą nasze zmysły.
Gdzie znaleźć lokalne, pełne smaku i naturalnych składników produkty? Przychodzimy z rozwiązaniem, tak aby Wasze poszukiwania były szybkie i skuteczne. Serwis informacyjny www.tuodpoczniesz.pl powstał, aby promować nasz region, w tym wytwórców żywności i naturalnych kosmetyków. W zakładce LOKALNI PRODUCENCI (https://tuodpoczniesz.pl/123-lokalni-producenci-zywnosci.html) znajdziecie: sery, miód, ryby, olej, produkty rolne, wędliny i naturalne kosmetyki. To baza, którą ciągle powiększamy i aktualizujemy. Jeśli jesteś takim producentem lub wiesz, że w okolicy działa lokalna produkcja - poinformuj nas o tym, a my umieścimy informację na naszej stronie. Zachęcamy do zgłoszeń i kontaktu z Wydziałem Zdrowia i Współpracy Społecznej: m.burakowska@pct.powiat.pl, tel. 660-748-366.
Marta Burakowska – Starostwo Powiatowe w Czarnkowie
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!